Damir Božinović

Damir Božinović je rođen u Splitu 1977. godine. Dugogodišnji učitelj i praktikant joge preko 20 godina. Voditelj Studija One. Završio je Kineziološki fakultet u Splitu, magistrirao na poslijediplomskom studiju na Kineziološkom u Zagrebu i stekao akademski stupanj magistra znanosti. Objavio je više znanstvenih i stručnih radova.

Godinama je bio predavač i vanjski suradnik na raznim Učilištima i Kineziološkom fakultetu. Pet godina je bio predavač na Visokoj školi za sportski menadžment „Aspira“ u Splitu te nositelj kolegija „Teorija sportskog treninga“.

 

Od srednje škole počeo se interesirati za jogu i čitati prve knjige. Konačno zaljubljivanje u jogu je nastalo 1998. godine čitanjem knjige “Autobiografija jednog jogija” od Paramhansa Yoganande i putem sustava “Kriya yoge” Paramhansa Yoganande Damir ulazi i upoznaje se sa svijetom joge.

 

Od 2002. godine redovito godinama putuje u joga centre širom Europe i uči jogu od poznatih joga učitelja među kojima su: Swami Kriyananda – direktni učenik Paramhansa Yoganade. Damir je od Swamija naučio osnovna načela hatha joge i meditacije. Redovito je godinama odlazio u Ananda joga centar u Italiji u kojem je boravio i po nekoliko mjeseci. Damir uči jogu i od Nayaswamija Gyandev McCord-a, direktora Ananda joge i jednog od osnivača Yoga Alliance i danas člana komisije (Board of directors) Yoga Alliance. Damir je danas registriran učitelj Yoga Alliance (RYT-200).

Također temelje autentične hatha joge uči od Mark Whitwell-a dugogodišnjeg učenika T. Krishnamacharye i njegovog sina T. K. V. Desikachara. Damir upoznaje 2005. godine Swamija Vishwanandu, osnivača Bhakti Marga centra u Njemačkoj te dobiva certifikat Atma Kriya Yoga sustava 2008 godine.

Također uči i terapeutsku jogu od Sri Rajeshjija – učitelja terapeutske yoge iz Indije koji ima titulu magistra jogijske znanosti koju je stekao u poznatoj Bihar Yoga Bharati školi u Indiji, čiji je osnivač i njegov učitelj i jedan od najpoznatijih svjetskih učitelja joge Swami Sathyananda Saraswati.

Damir završava kod Sri Rajeshija “Hatha/Therapy Yoga Teacher Training” 2011. godine i dobiva certifikat od instituta za jogu “Yoga Sadhana Seva Trust” priznat od Republike Indije.

Zajedno sa Sri Rajeshijem Damir je pokrenuo prvu školu za Joga učitelje u Splitu 2014. godine. Školu (Hatha Yoga Teacher Training) održava od 2016. godine i u Zagrebu.

Od 2018-2019 Ministarstvo znanosti i obrazovanja i sporta priznalo je Damirovu školu joge.

Nakon 10 godina osobne i svakodnevne prakse joge Damir je “iznutra”, u svom srcu osjetio poziv za širenjem tog znanja na druge te je odlučio otvoriti svoj Studio One i početi podučavati jogu. To se dogodilo 2009. godine i od tada svakodnevno podučava. Danas, nakon više od 20 godina provedenih u jogi i više od 10 godina svakodnevnog podučavanja joge Damir je stekao veliko iskustvo kako jogu prenijeti i približiti svakom pojedincu.

Opširnije…